Babilonia de la Asociaţia de Proprietari nr. 327 din Galaţi, instaurată prin grija reprezentantului Primăriei

Zilele trecute ne-a bătut la uşa redacţiei o mână de om cu o sacoşă de plastic în mână, plină de acte. S-a recomandat Constantin MIRON şi ne-a spus că locuieşte din 1982 în strada Fagului nr. 5, bloc 9 E, apartament 47. Este mâhnit că cei 1.230 locatari ai Asociaţiei nr. 327, din rândurile cărora face parte, o duc mai greu şi plătesc mai mult, doar pentru c-au alungat-o, în urma unor intrigi bine ţesute şi motivate de oarece interese, pe fostul administrator Elena OPREA, de un grup având-o în frunte pe locatara apartamentului 108 din blocul 9 A, o anume doamnă Ileana RĂDĂCINĂ. Omului îi place să scrie, nu vorbă, plus că foloseşte un limbaj acuzator, din care nu lipsesc invectivele, pe care nu le vom transcrie. S-ar ruşina şi hârtia.

Mătuşa asigură ascensiunea nepoatei

Femeia fusese mânată la ’’luptă’’ doar de salariul foarte mic al unei nepoate, Florentina ALEXANDRU, aflată tot pe o poziţie de administrator şi la alte asociaţii, dar cu un salariu mai mic, pe care, ajutată de unii amici, mulţi păcăliţi prin minciuni sfruntate, au instalat-o pe post de administrator cu un salariu, se zice, de 1.250 lei neto, bani buni pe care-i primeşte efectiv în mână pentru că locatarii au ajuns să-i plătească şi impozitul atât pe salariu, cât şi cel al angajatorului. La foc automat, din acel moment, toate şedinţele şi implicit hotărârile pentru mica comunitate, nu se desfăşoară în incinta asociaţiei de proprietari, ci ferit, în apartamentul doamnei Rădăcină. Aici s-a pus la cale inclusiv debarcarea fostului administrator. Grupul de contestatori aveau în Gheorghe GOCIU, de la blocul 11B, apartamentul 8, un aliat de nădejde, despre care ni se spune c-a fost prins furând apă la un control surpriză de administratorul de la acea oră, cât şi de domnul Ion NOVAC, ex-preşedinte şi dânsul, care – atenţie – a făcut voluntariat 25 de ani, fără a primi un leuţ pentru aceasta.

Primul secretar de la Biroul Asociaţiilor de Proprietari

O altă voce stridentă şi automat convingătoare pare a fi fost în acest conflict cea a lui Dragoş GRĂJDEANU, nimeni altul decât personajul desemnat de Primăria Galaţi, să despartă apele şi să le aşeze în albia normalului. La şedinţele din 12 şi apoi 25 noiembrie anul trecut se transformă brusc din simplu observator, cum ar fi fost legal, în aparătorul subiectiv al noii administratoare. Ba mai mult, după jignirile adresate doamnei OPREA, ca să fie sigur că lucrurile se vor îndrepta în direcţia dorită, propune şi reuşeşte instalarea nepoatei buclucaşe. Faptul este consemnat şi în procesul verbal redactat pe loc, dar modificat apoi când este rescris la calculator. Odată văzându-se şefă, deh obicei mioritic, se apucă să-i pedepsească pe cei care nu-i erau pe plac. Fostul cenzor al asociaţiei, Florentina TĂNASE, femeie cu studii de specialitate, expert contabil, ba chiar doctor în ştiinţe economice, este obligată prin jigniri repetate, să-şi dea demisia şi să renunţe la fabuloasa indemnizaţie de 200 lei lunar. O dată cu dânsa se renunţă şi la formularele furnizate de firma soţului acesteia, deşi erau utile asociaţiei, formulare pentru care se plăteau lunar 65 RON. Nu mai contau studiile superioare ale acestuia. Chiar fosta administrator, asigurată iniţial că dacă va avea o gestiune curată va fi păstrată în organigrama asociaţiei, este înlăturată prin aceleaşi metode murdare, adică jigniri amestecate cu un preaviz şi apoi cu o cerere de demisie dictată de noul administrator. I s-a invocat faptul că n-ar avea atestat, deşi la examenul ţinut de Primăria Galaţi în acest sens a primit o medie de 9,00. Pe zi ce trece, Maria BUDULEANU, locatara apt. 43 din blocul 9 E, le creează probleme locatarilor, în slujba cărora ar trebui să fie, că în clipa când Dumnezeu a împărţit bunul simţ, ea a lipsit nemotivat. Mai ales că se ghidează după un motto super-original: ’’Ca să reuşeşti în viaţă, trebuie să fii neam prost!’’ Tot ce a făcut apoi confirmă afirmaţia noastră.

Administratorul se crede pe propria moşie

De la încuiatul într-un dulăpior a documentelor pentru a avea bănuţi frumoşi şi un program lejer, de numai patru ore şi numai 4 zile pe săptămână, fixat într-o notă de veselie totală la o misterioasă adunare nestatutară din 10 martie anul curent, până la crearea unui adevărat infern la sediul asociaţiei. De joi după ora 12:00 şi până luni la ora 14:00, când începea noul program de lucru, beneficia, alături de ceilalţi protejaţi de liber. Ba mai mult, individa a lipsit de la serviciu şi câte 10-15 zile, fiind plecată la fiica ei la Bucureşti. Cu greu, la presiunea locatarilor, s-a trecut la un program de 5 zile pe săptămână, dar se muncea jumătate din cele 8 ore pontate. Doamna Maria BUDULEANU, preşedinte al asociaţiei de proprietari nr. 327 Galaţi a dobândit această funcţie cu ajutorul domnului Dragoş GRĂJDEANU. În lăcomia ei pentru a avea mai mulţi bani, a obţinut această funcţie deşi avea o pensie frumuşică, un salariu pe o perioadă de încă doi ani de zile în urma negocierilor sindicale de la Arcelor Mittal, plus o sumă consistentă obţinută prin ordonanţă. Se mai aude că ar deţine şi o firmă de unde ar obţine alte venituri băneşti. Fusese scoasă din funcţia de subinginer prin ordonanţă din combinat, prin negociere mai încasa timp de doi ani un salariu, avea şi pensie frumuşică, unii zic că-şi trăsese şi o firmă cu venituri bunicele, deci era o femeie avută, care uitase că este administratoră la unii locatari săraci, care doreau doar să locuiască în condiţii civilizate. Ba chiar să le fie jignite femeile de serviciu, aşa cum s–a întâmplat de atunci de nenumărate ori, care primeau salariile pe nişte hârtii banale în locul statelor de plată. Toate acestea ni le-a povestit cu lux de amănunte vizitatorul nostru, domnul Constantin MIRON, el fiind acela care o propusese pe Maria BUDULEANU şi care acum regreta amarnic întâmplarea. Fiind ales legal în funcţia de membru al comisiei de cenzori, ne-a spus c-a văzut multe, lucru despre care a sesizat şi pe primarul Dumitru NICOLAE, poveste care i-a atras demiterea fără nici o justificare îndreptăţită, demitere stabilită tot în apartamentul mătuşii Ileana RĂDĂCINĂ. Asta după ce primise, e adevărat împreună cu Nicolae ROBITU, locatar al apartamentului 23 din blocul 11 B, care era sublim dar lipsea cu desăvârşire, sarcina verificării începând din anul 2003 a registrului de casă şi chitanţelor aferente. Domnul Robitu, pentru interesul ’’aparte’’ la acţiune, dar mai ales că fusese coleg în combinat cu actualul administrator, este momentan recompensat cu funcţia de preşedinte al comisiei de cenzori, în locul unei anumite DASCĂLU, care avea studiile necesare.

Nu i s-a descoperit nici o lipsă în gestiune doamnei Elena OPREA, ci sub impulsul jignirilor grosolane a pensionarei BUDULEANU, noua preşedintă a asociaţiei din data de 25 septembrie 2009, într-o zi, în timp ce făcea încasări, nu a mai putut avea mintea limpede şi la sfârşitul programului, doamna OPREA, după ce şi-a făcut casa, a constatat că îi lipsea din gestiune 20 lei, fapt ce a determinat-o să-i acopere din munca ei.

Şir de fărădelegi

Şi cota indiviză care era pe timpul doamnei OPREA la un coeficient mai mic, a crescut peste noapte de parcă i s-a pus drojdie. La toate cele 27 de scări din cele 6 blocuri, de pildă, de la 1,56 a fost mărită la 5,26 pe luna februarie, prima lună de activitate a noului administrator. Şi alţi coeficienţi suferă modificări serioase. Listele de plată nu sunt semnate şi stampilate de conducerea asociaţiei, cum ar fi fost legal, dar salariile sunt încasate integral. Ca în orice intrigă valoroasă, care s-ar putea transforma într-o tragicomedie de succes, ajunge călăul şef al asociaţiei care taie şi spânzură după poftele mătuşii, care şi-a instalat nepoata pe nume Florentina ALEXANDRU administrator, dar care de fapt coordonează întreaga activitate. Pe 1 iulie 2010, sub presiunea nemulţumirii generale a majorităţii membrilor asociaţiei, BUDULEANU îşi dă demisia, dar a rămas membră a comitetului executiv, în locul ei fiind instalată doamna Olga JALBĂ, cumnata directorului din Primăria Galaţi, care în scurtul timp scurs de la instalare a reuşit să dea locatarilor chiar două liste de plată lunare, aşa cum a fost în iunie. Doamna Jalbă, dincolo de necazurile cauzate de copilul său bolnav de astm, pare un simplu casier, deşi pe stat figurează administrator. Odată cu mătuşa şi-a prezentat demisia şi nepoata, noul preşedinte interimar fiind Marcel PODAŞCĂ, care a răspândit printre fraieri zvonul c-ar avea la degetul mic conducerea administraţiei locale. De altfel, noul cuplu, Podaşcă-Jalbă, continuă politica foştilor, pregătind pe 28 septembrie înscăunarea definitivă ca boieri.

În loc de happy-end, dezvăluiri incendiare care necesită intervenţia legiuitorilor

Situaţia este mai mult decât tensionată în această mică comunitate gălăţeană care este Asociaţia de Proprietari nr. 327. Restabilirea ordinii poate fi făcută fie cu forţa, fie prin intervenţia organelor abilitate, care până în prezent au creat mai mult haos într-un loc altădată liniştit. Intervenţiiile domnului Dragoş GRĂJDEANU şi lipsa totală de reacţie la zecile de memorii care au ajuns pe biroul său şi prin care se solicita trimiterea unei comisii care să verifice cele semnalate sunt inacceptabile, mai ales că acest om este plătit din banul cetăţeanului de pe zebră. Nu mai vorbim de audienţele originale pe care le ţinea individul, pigmentate chiar cu ameninţări fizice şi insulte.

Ceea ce v-am relatat în acest colţ de pagină nu este singurul caz, din păcate, din municipiul de la Dunăre.

Pompiliu Comşa

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Babilonia de la Asociaţia de Proprietari nr. 327 din Galaţi, instaurată prin grija reprezentantului Primăriei”

 1. Jan spune:

  Bai nea Pompilica, ziaristul lui peste,ai relatat matale sau ai preluat relatarea unui “domn”? Ai verificat informatia din mai multe surse sau ai terminat facultatea la Spiru Haret si nu prea stii care-i treaba. Cred ca ar fi trebuit sa pui niste ghilimele ca sa stim si noi cand vorbeste cetateanul si cand condeiul “maestrului”. In primul rand, daca o persoana se numeste Jalba nu inseamna ca este automat ruda unui director din Primarie. In al doilea rand as vrea sa stiu daca acel individ care a venit la dvs., in discutiile pe care le-a avut in cadrul asociatiei, a folosit acelasi ton si aceleasi cuvinte calde care nu pot fi reproduse pentru ca “s-ar rusina si hartia” dupa cum sustineti. Restabilirea ordinii poate fi facuta pe cale judecatoreasca si nu “cu forta” asa cum agitati dvs. apele. In instanta cetateanul cu siguranta isi va controla vocabularul si acuzele iar invectivele le va folosi doar la adresa propriei familii.
  Hai sa ne traieste nea Pompilica si mai da articole de astea ca nu se stie poate vei lua un Pulitzer romanesc! Bravooo! Felicitari pentru maestria gazetareasca cu care ne incantati ochii.

 2. Nycolleta spune:

  se pare ca probleme sunt peste tot dar fara rezolvare din pacate….
  de ex in jud galati in micro 38 la bl N13 scara 1 si 2 e cel mai mare pret la metru cub de apa calda si anume 20,55 de RON in care asociatia are foarte multe blocuri in subordonare si la acestea pretul este in jur de 14 RON metru cub apa calda.
  daca cineva ma poate lamuri si pe mine de aceasta anomalie si daca sar putea face ceva as fi foarte recunoscatoare.
  va multumesc anticipat!

 3. Jalba spune:

  Mai nea Jan,cititorul lu peste,eu cred ca n-ai inteles nimic din ce a vrut sa transmita autorul anchetei.Cu toate acestea ne calcam pe tartita si-ti oferim un Pulitzer terrian.Sa ne traiesti,dar nu prea mult ca bate la ochi.Oricumesti varza,eu nu stiu cum te mai raba tasta calculatorului.Hai,pa!

  • jan spune:

   N-ai grija, daca te rabda pe tine… Eu inteleg foarte bine pacat ca tu esti mai saracut cu duhul.. In rest iti doresc tot ce-mi doresti tu mie.

Leave a Reply